topgr
     


leftΑτλαντας Ερπετων και Αμφιβων


Βιβλία Περιλήψεων
Ερωτήσεις και απορίες

Συχνά δεχόμαστε ερωτήσεις σχετικά με τη συμπεριφορά των ερπετών και αμφιβίων αλλά και λαμβάνουμε φωτογραφίες από φίλους που κάπου συνάντησαν και μπόρεσαν να φωτογραφήσουν ένα ζώο αλλά δε ξέρουν σε ποιο είδος ανήκει. Οι ερωτήσεις δημοσιεύονται στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΕΛΕΡΠΕ και θα τις βρίσκετε συγκεντρωμένες σε αυτή την σελίδα.

Κάνουν τα φίδια φωλιές;
 

Τα φίδια χρησιμοποιούν τρύπες στο έδαφος ή μπαίνουν κάτω από πέτρες για να προφυλαχθούν. Δεν μπορούμε να πούμε ότι κάνουν μόνιμες φωλιές. 

Οι οχιές βρίσκονται μόνο σε ασβεστολιθικά εδάφη; 
Όχι δεν υπάρχει καμιά ειδική σχέση ανάμεσα στις οχιές και στα ασβεστολιθικά εδάφη. Άλλωστε η οχιά της Μήλου εξαπλώνεται σε ηφαιστειογενή εδάφη. 

Τι είναι αυτό; το φίδι αυτό παρατηρήθηκε στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, πάνω σε καγκελόπορτα (φωτ. Χατζηπέτρου Ε.)

Σαΐτα   Platyceps najadum

Πόσο επικίνδυνη είναι για το φυσικό περιβάλλον η χρήση τροπικών ερπετών ως ζώων παρέας; 
Τα ερπετά, κάπως σαν τα τροπικά ψάρια, εκτρέφονται από ερασιτέχνες σαν χόμπι και όχι σαν ζώα συντροφιάς. Όσοι διατηρούν ερπετά, το κάνουν γιατί εκτιμούν την ιδιαίτερη ομορφιά αυτών των ζώων, τα σχέδια, τα χρώματα και την κίνηση τους, θεωρώντας πρόκληση να τους εξασφαλίζουν καλές συνθήκες έτσι ώστε να αναπαράγονται δηλαδή, για τελείως διαφορετικό λόγο από τον ιδιοκτήτη σκύλου ή γάτας, που θέλει έναν αφοσιωμένο σύντροφο. Όταν τα ερπετά που εκτρέφονται δεν προέρχονται από τη φύση, δηλαδή από άγριους πληθυσμούς, αλλά από συστηματική εκτροφή σε ελεγχόμενες συνθήκες, τότε το αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον δεν υφίσταται. Πρέπει να σταματήσει το εμπόριο ερπετών και άλλων ζώων που προέρχονται από σύλληψη στη φύση γιατί μ' αυτό τον τρόπο το φυσικό περιβάλλον της χώρας 10 απ' όπου προέρχονται τα ερπετά αυτά υφίσταται τις αρνητικές επιπτώσεις της μείωσης ορισμένων ειδών. Ένας ακόμα λόγος για να υποστηρίξουμε τη διατήρηση ερπετών που προέρχονται από εκτροφή και όχι από τη φύση, είναι το γεγονός ότι τα ερπετά που έχουν γεννηθεί σε ελεγχόμενες συνθήκες (τέτοια είδη αναπαράγονται πλέον σε μεγάλους αριθμούς από εκτροφείς στη Ευρώπη, στις ΗΠΑ και αλλού) είναι υγιέστερα και περισσότερο ελκυστικά γιατί συνδέονται πολύ καλύτερα με τον άνθρωπο από οποιοδήποτε άτομο του ίδιου είδους που πιάστηκε και αιχμαλωτίστηκε. Επιπλέον τα ερπετά που έχουν συλληφθεί από τη φύση φέρουν συνήθως πολλά έξω- και ένδο- παράσιτα και είναι πολύ πιθανοί φορείς κάποιων ασθενειών, ενώ αρνούνται συνήθως να φάνε. 

Γιατί κοάζουν τα βατράχια; 
Να πούμε καταρχήν ότι κοάζουν μόνο τα αρσενικά βατράχια και φρύνοι. Ο λόγος που το κάνουν είναι για να προσελκύσουν τα ώριμα θηλυκά για αναπαραγωγή, καθώς και να ανταγωνιστούν τα άλλα αρσενικά σ' αυτή την προσπάθειά τους. Οι κοασμοί είναι ιδιαίτερα δαπανηροί ενεργειακά και συχνά το σωματικό μέγεθος των ζώων επιδρά στη συχνότητα και τη διάρκειά τους. Τα διαφορετικά είδη βατράχων και φρύνων διαφέρουν ως προς τον τρόπο που κοάζουν και ένα έμπειρο «αυτί» μπορεί εύκολα να τα ξεχωρίσει από αυτό.

Τι φίδι είναι αυτό;